Het verhaal achter de oprichter van Nike

Als we met zijn allen de opdracht zouden krijgen om een goed sportmerk op te noemen, zou een groot deel waarschijnlijk komen met het antwoord ´Nike´. Niet vreemd, aangezien zij een enorm imporium hebben opgebouwd aan atleten en fans die hun schoenen dragen. Nou moet ik zeggen dat ik persoonlijk geen groot sneaker fan ben, maar wanneer het aankomt op sportkleding eindig ik wel vaak bij Nike. Hun designs spreken mij aan en het feit dat zij zich zo inzetten voor het hardlopen vind ik ook heel tof om terug te zien. Ze koppelen zichzelf aan de loopsport.
Aangezien ik fashion business studeer vind ik enige achtergrond informatie over bepaalde merken in de branche eigenlijk wel een soort noodzaak om te weten. Het is dan ook niet vreemd dat ik enorm getriggerd werd om dit boek te kopen toen ik hem bij de Bijenkorf zag liggen. Ik heb hem gelezen, en vandaag laat ik jullie weten wat ik ervan vond.

_mg_6495-cr2

Shoedog, gaat zoals de titel al zegt over het verhaal achter de oprichter van Nike, Phil Knight. Hij heeft zijn studie achter de rug maar weet eigenlijk nog niet zo goed wat hij nou wil gaan doen. Wel blijft zijn Gekke Idee (wat door iedereen eigenlijk werd afgekapt) hem nog steeds achterna spoken. Hij besluit een wereldreis te gaan maken met zijn beste vriend en heeft het plan om in Japan met wat zakenmensen aan te pappen om op die manier Japanse schoenen te kunnen verhandelen op de Amerikaanse markt. Phil is een hardloper en wordt op school gecoacht door Bowerman. Hij heeft een passie voor hardlopen en heeft dat toen der tijd teruggekoppeld naar schoenen. Hij wilde de beste hardloopschoenen verkopen en op die manier inspelen op zijn hobby. Wat hij, laten we eerlijk wezen, bijzonder goed heeft gedaan als je ziet hoe Nike nu in de markt staat.

_mg_6503-cr2

Ik vond het heel inspirerend om het hele verhaal achter zo’n groot bedrijf als Nike te lezen, omdat ook vooral heel duidelijk wordt dat het succes je niet zomaar komt aanwaaien alleen maar omdat je iets heel graag wilt. Je plan moet werken en het willen heeft zeker positieve invloed op de last die het Gekke Idee met zich meebrengt. Je merkt hoe zwaar Phil en zijn vrienden het hebben gehad in een bepaalde periode, en wanneer je leest dat hij  en zijn werknemers/vrienden op een bepaalt moment dicht tegen zijn burnout zit voel je dat ook een beetje met hen mee.
De manier van schrijven van Phil erg fijn om te lezen, omdat ik het een beetje kan vergelijken met mijn eigen schrijfstijl. Het gebruik van komma’s, onregelmatige zinnen en zijn passie als finishing touch maken het een prachtig geheel. Hij schrijft het met emotie, waardoor je je ondanks dat het boek heel feitelijk is je er wel in kan inleven. Daarnaast merk je dat hij heel trots is op wat hij heeft neer kunnen zetten, omdat hij vroeger de druk van zijn vader (succesvol mannetje) altijd erg op zijn schouders voelde.
Hij neemt je echt mee in alles wat een rol heeft gespeeld in zijn (zaken)leven en windt nergens dan ook doekjes om. Zo verteld hij dat hij eerst tot over zijn oren in de schulden zat bij de bank door leningen om zijn bedrijf staande te houden, ook neemt hij je mee naar verschillende rechtszaken. Ik heb me namelijk altijd afgevraagd hóe je nou eigenlijk zo’n groot bedrijf begint en wat zich daarvoor allemaal heeft afgespeeld.

_mg_6506-cr2

Wat is dus juist heel leerzaam vond aan dit boek was het feit dat hij laat niks achterwege laat (voor zover ik dan kan weten) en heel open verteld over alle gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld. Van bankzaken tot rechtszaken, alles komt aan bod. Opeens wordt het merk Nike nog specialer dan dat het voorheen al was, omdat ik nu het verhaal erachter weet. Daarnaast lees je hoe Nike is ontstaan, hoe het uit de grond kwam en op welke manier ze het tot een succes hebben weten te maken  terwijl een groot deel van het bestaan van Nike de eigenaren niet eens heel veel winst konden halen.

Ik kan dit boek eigenlijk iedereen aanraden, die zich interesseert in het zelfstandig ondernemen, sport, Nike (duh) of gewoon houdt van lezen en eens een keer iets makkelijks wilt. Het leest vloeiend weg, alles is duidelijk beschreven en er wordt je een exclusief kijkje binnenin het hoofd van topman Phil Knight gegund. Ik zie eigenlijk niet in waarom je het niét zou lezen. Just do it.

S O C I A L  M E D I A
 BLOGLOVIN’ – vidrie
FACEBOOK  – vidrieblog
TWITTER  – Viviannx_
INSTRAGRAM- vidrie

PINTEREST – vidrie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s